Coraz popularniejsza dieta pudełkowa zyskuje nowych amatorów, którym zależy na świadomym jedzeniu oraz spożywaniu posiłków jak najwyższej jakości. Dietę pudełkową zaleca się w szczególności osobom prowadzącym bardzo aktywny tryb życia. Brak czasu u takich osób najczęściej nie pozwala na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków, stąd catering dietetyczny jest prawdziwym ratunkiem. Ponadto dieta pudełkowa doskonale stabilizuje dietę oraz poziom składników odżywczych u kobiet w ciąży, ale także osób pragnących pozbyć się nadmiernych kilogramów.
Zalety i korzyści z diety pudełkowej
Catering dietetyczny to wiele zalet oraz korzyści, przede wszystkim dla naszego organizmu i naszego zdrowia. Wysokiej jakości posiłki stabilizują pracę układu pokarmowego, ale dbają też o całościowe funkcjonowanie organizmu, ograniczając różnego rodzaju zaburzenia i kłopoty zdrowotne. Właściwa dieta wpływa korzystnie nie tylko na nasze ciało, ale także na lepsze samopoczucie, więcej energii na ulubione zajęcia i czerpanie radości z życia. Dieta pudełkowa przynosi nam oszczędność czasu. Zazwyczaj zakupy i przygotowanie zdrowych posiłków wymagają nieco zaangażowania i poświęcenia czasu. Osoby bardzo zapracowane lub z innych przyczyn pozbawione czasu dzięki korzystaniu z usług cateringu dietetycznego mogą odżywiać się zdrowo oraz zgodnie ze swoimi preferencjami. Oferta cateringu jest stosunkowo korzystna cenowo, gdyż trzydaniowy posiłek możemy zakupić już za około czterdzieści złotych. Oczywiście możemy wybrać także znacznie bardziej rozbudowaną ofertę, składającą się z pięciu dań, wówczas cena wzrośnie do około sześćdziesięciu złotych. Droższe będą także dania o wyższej zawartości kalorii lub ze specjalnymi składnikami, przeznaczonymi między innymi dla alergików.
Pasternak i podobne produkty w diecie
Dieta pudełkowa pozwala przybliżyć nam potrawy oraz składniki, z których wcześniej z różnych względów nie korzystaliśmy. Jest wiele zdrowych roślin i produktów, które mają ogromne właściwości prozdrowotne, a mimo tego rzadko kiedy trafiają na nasze talerze. Przykładem takiej rośliny jest pasternak. To roślina należąca do rodziny selerowtych. Wygladem najbardziej przypomina pietruszkę, jednak jest od niej znacznie większa. Posiada też inne właściwości odżywcze oraz inne walory smakowe aniżeli pietruszka. Pasternak w diecie dostarcza dużo witamin, wśród których szczególnie cenne są witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Zalety spożywania pasternaku sprawiają, że wiele osób sięga po niego coraz częściej. Catering dietetyczny proponuje różne oblicza pasternaku, serwując go w różnorodnych odmianach. Warto spróbować tego zdrowego warzywa.